Comunicat conjunt dels regidors i regidores de l’oposició a l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca

El govern de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca, format pels regidors i regidores de Foment, ERC i CUP, ha convocat un ple extraordinari d’aprovació inicial d’una proposta de pressupost municipal per al proper dilluns dia 23 de desembre, sense haver seguit cap procés participatiu ni informatiu previ amb la ciutadania, i tampoc sense haver fomentat cap participació, treball conjunt, ni cerca d’acords polítics amb l’oposició, més enllà del pur tràmit legal, en un tema essencial com el pressupost municipal.  

La cronologia dels fets és lamentable: El govern ens va enviar el dilluns 16 de desembre una proposta de pressupost sense més explicacions, com a annex a la convocatòria d’una comissió informativa, preceptiva abans de fer un ple.  El dijous 19  els regidors de l’oposició vam assistir a la comissió informativa i vam constatar que l’únic objectiu del govern era passar el tràmit. No van contestar amb claredat algunes preguntes i no van facilitar el quadre d’inversions previstes. La comissió informativa va començar 15 minuts tard i fins i tot una regidora posava pressa per anar al sopar de Nadal, convocat una hora més tard que la comissió.  Quan vam preguntar si tenien previst algun calendari de treball amb l’oposició abans d’anar a un ple d’aprovació inicial del pressupost, el govern va respondre que el ple es convocaria sense més al cap de dos dies, és a dir el dilluns 23 de desembre.  

Els cinc regidors i regidores de l’oposició, integrants dels grups municipals Socialista-Movem Sant Martí i del grup de Junts per Sant Martí considerem un despropòsit que amb un tema important com el pressupost municipal, el govern hagi obviat qualsevol procés real de participació de l’oposició. També lamentem que el govern de CUP, ERC i Foment hagi obviat qualsevol procés informatiu i participatiu dirigit als veïns i veïnes, amb una manca de previsió i voluntat evident.

Per altra banda, també va quedar en evidència que el govern no ha complert la proposta aprovada al plenari (amb els vots a favor de tots els grups menys la CUP) que havia estat presentada per Movem Sant Martí al setembre, instant el govern a modificar les ordenances fiscals incloent bonificacions a l’IBI en relació a l’estalvi i eficiència energètica. Al no haver-se realitzat cap modificació d’ordenances fiscals abans d’acabar l’any per part del govern, aquesta modificació no s’aplicarà, d’entrada, durant tot l’any 2020.

L’oposició en bloc a Sant Martí denunciem públicament que si aquestes són les maneres de “fer-ho diferent” i de fer un govern “de tothom” per part de Foment, que si aquesta és la manera d’exercir la promesa participació per part de la CUP que calla davant d’aquesta manera de fer, i si aquestes són les noves formes que prometia ERC que ho justifica, realment és que hi ha una diferència abismal entre el que van prometre i el que realment fan. Que CUP, ERC i Foment sumin sis regidors i que l’oposició en sumi cinc (una diferència que hauria de convidar a un altre tarannà), no és cap motiu per aplicar el rodet en un tema tant important com el pressupost municipal.

Si el govern manté el ple extraordinari convocat a corre cuita per al dilluns 23, tenint en compte tot l’exposat, cap regidor ni regidora de l’oposició assistirem al ple.