Carta dels regidors del grup municipal socialista – Movem Sant Martí

Des de l’inici de legislatura, els regidors del Grup Socialista-Movem Sant Martí hem participat activament al govern municipal convençuts de l’oportunitat de treballar pel nostre municipi. Per això ens vam presentar a través d’una candidatura centrada en Sant Martí Sarroca, amb gent diversa, però amb uns valors comuns: treballar pel poble, pels barris, pel diàleg, per la democràcia i per garantir una institució municipal, l’Ajuntament, que fos digne i representativa de tothom, no només de qui ens votés. Ens hi hem implicat de valent. Com a regidors del govern hi hem posat energia i dedicació intensa. Ens sentim orgullosos del lideratge, del treball i dels resultats assolits, assumint també allà on no haguem pogut arribar i allò que no haguem fet prou bé. Això és el que, al nostre entendre, hauria de suposar participar en un govern municipal.

Malauradament però, hem constatat que l’alcalde, a qui vam donar la confiança i el vot per ser-ho, per mantenir-se com a tal i per representar-nos, ha optat ara per representar i actuar només per a l’independentisme i la desobediència, obviant la necessitat de representar tot el municipi i sense tenir en compte que el govern és fruit d’una coalició que ha de decidir per acord de tots i que es va articular en base a un pla d’actuació per a Sant Martí.

És totalment respectable i normal que com a membres d’un partit polític o com a representants de grups municipals al ple ens expressem i fixem posicions partidistes. El que és realment greu és que la CUP i ERC ho facin i ho vulguin fer en l’exercici dels càrrecs institucionals i de govern municipal, utilitzant l’Ajuntament per a objectius de partit.  L’Ajuntament és la casa de tots, no el local de partits polítics.

Des de la nostra responsabilitat, conscients de formar part d’un govern de coalició que ha de decidir per acord, hem posat tot el nostre esforç per centrar-nos en la gestió del municipi, basant-nos en el pla de govern i deixant la discussió política en els grups municipals del plenari. Però la resposta de CUP i ERC ha estat que sumen tres regidors al govern, enfront de dos de Movem Sant Martí, proposant que ens inhibim si no estem d’acord en utilitzar el govern de forma partidista per a temes nacionals. Es constata doncs, que l’objectiu de CUP i ERC del municipi ara és centrar-se en la independència i la desobediència des dels òrgans de govern, enlloc de gestionar el municipi més enllà de les opinions personals i dels partits.

Tot plegat, suposa de facto renunciar al suport i la feina dels regidors del col·lectiu socialista –  Movem Sant Martí en el sí del govern municipal. Ho lamentem molt, perquè treballar per Sant Martí Sarroca des del govern forma part de la nostra convicció de participació en els afers públics. Ho hem fet amb implicació, en hores fora de la nostra feina habitual, perquè ens agrada comprometre’ns i contribuir al municipi.

Amb aquesta carta, comuniquem que deixem les nostres responsabilitats en el govern municipal, pels motius que segueixen i que, per dignitat i convicció, no podem assumir:

  • L’ús de l’Ajuntament com a instrument partidista per publicitar les posicions polítiques de la CUP, amb el suport d’ERC, fa un flac favor la institució municipal (l’Ajuntament) i el Govern, que hauria de representar i treballar per a tots els veïns i veïnes, pensin com pensin. La situació política a Catalunya ha derivat en una voluntat dels companys de govern d’utilitzar les institucions més enllà de l’objectiu de gestionar Sant Martí. Així no se separen partits, posicions personals i càrrecs institucionals. Quan actuem com a membres d’un grup polític municipal al ple debatem, ens posicionem i ens mullem tot el que calgui. Però quan treballem com a regidors de govern, cal fer-ho representant i treballant per a tothom amb neutralitat institucional.
  • La CUP i ERC, amb tres regidors al govern, tenen intenció d’ utilitzar l’alcaldia i el govern (òrgan executiu i de treball a nivell municipal) per fer campanya partidista des de la institució. Han plantejat fer crides públiques a la desobediència i als postulats de les seves formacions polítiques des dels propis mitjans de comunicació institucionals. I hem observat com hi ha risc de situar l’Ajuntament fora de la legalitat, tot i els reiterats advertiments per part dels serveis jurídics municipals.
  • Emular que els regidors som diputats al Parlament de Catalunya està suposant actuacions poc responsables i una deixadesa en determinades funcions municipals que, malauradament, poden tenir conseqüències en els reptes i oportunitats de Sant Martí.

Des del màxim respecte personal i polític a tots els regidors de l’Ajuntament i a les seves opinions, desitgem profundament que la situació es recondueixi tornant a la normalitat institucional en el sí del nostre Ajuntament. El nostre compromís amb el municipi i amb la necessària feina d’impuls i de gestió municipal ha estat, és i seguirà sent, des del govern o des de l’oposició, la nostra motivació essencial com a regidors.