Sí a moure Sant Martí. Si no ho podem fer des del govern, ho farem des de l’oposició

Article publicat a la revista local El Martinet (desembre de 2017)

A l’inici de legislatura vam considerar que calia impulsar amb tota la energia possible un canvi a l’Ajuntament, després d’anys de majoria absoluta de CiU. Per això vam fer possible un govern constituït amb regidors de tres candidatures (CUP, ERC i Movem). Era un acord entre diversos, un acord de coalició i un acord per Sant Martí. Hi estàvem còmodes en aquest objectiu, i per això hem treballat de valent en les responsabilitats de govern. Fins i tot, sempre hem explicat que renunciàvem a canvis pactats en l’alcaldia després de l’actitud del trànsfuga d’ERC, Manel Romanos, per evitar retrocessos en aquest objectiu.

Ens hi hem deixat la pell tot i veure que molt del que reclamàvem d’acció municipal sempre anava més lent respecte la nostra manera d’entendre la gestió municipal. Ara bé, últimament hi ha hagut per part de CUP i ERC una voluntat d’imposar una utilització de l’Ajuntament (que ha de representar a tots i totes) i del Govern Municipal (que s’hauria de dedicar a governar pel municipi independentment de les ideologies amb respecte a la coalició) com a plataforma partidista. Sempre hem demanat que fossin els grups al ple els que es manifestessin sobre temes que van més enllà del municipi, i que deixéssim al govern governar pel municipi. De fet, en el plenari, els regidors del grup municipal Socialista – Movem Sant Martí, ens hem manifestat clarament en contra de la unilateralitat, en contra del 155 (malgrat l’alcalde no va permetre votació separada de DUI i 155), a favor del diàleg,…. Malauradament, però, els tres regidors de CUP i ERC han persistit en l’ús partidista de la institució, i fins i tot volien utilitzar consignes partidistes des dels mitjans institucionals de l’Ajuntament.

Això implica tres coses que lamentem i que han provocat una decisió difícil de prendre, com és passar a l’oposició, per part de persones que ens impliquem en la feina municipal: (1) L’objectiu principal ja no era Sant Martí i això implicava veure com es deixaven desatesos temes municipals. Només cal donar un tomb pel municipi en el dia a dia. I el mateix passa si pensem en l’evolució de projectes iniciats. (2) Els regidors del grup socialista – Movem Sant Martí no podem avalar que s’utilitzi l’Ajuntament com a plataforma partidista de la CUP i d’ERC. Com es poden defensar les institucions si la concepció és que l’Ajuntament és un xiringuito d’alguns partits?  (3) L’actitud de menyspreu cap a nosaltres per demanar diàleg a Sant Martí i a Catalunya  no respon a la filosofia d’un govern de coalició.

Vam alertar de la necessitat de no barrejar el govern municipal amb els objectius i estratègies partidistes, però la CUP i ERC van dir-nos que si no ens agradava que ens inhibíssim. La resposta era que tres regidors (els de la CUP i ERC) eren més que els dos de Movem. Malaurada reacció en un govern de coalició. El resultat és que el focus  dels tres membres de l’actual govern no és ara tot allò que cal fer per a Sant Martí, que és pel que ens van votar com a regidors. Per tant, no ens queda altre remei que passar a l’oposició, esperant que torni el seny i que la situació es pugui reconduir al nostre municipi.

Encara que el focus de treball ja no és ni el manteniment del municipi en el dia a dia, ni respondre als veïns i veïnes amb rapidesa i rigor, ni assegurar que els projectes tirin endavant, nosaltres no hi renunciem. Per això seguirem treballant des de l’oposició, sent tant insistents com calgui (estem a disposició dels veïns i veïnes per canalitzar com abans les demandes). Farem oposició, votant favorablement a tot allò que permeti moure Sant Martí des del rigor i el seny.

Sobre l’Espai de la Natura als Hostalets i la Societat de Caçadors

Ha faltat temps, des que els regidors del grup socialista – Movem Sant Martí vam sortir del govern,  perquè el nou govern de tres regidors enviés una amenaça (que poc té a veure amb la necessitat de diàleg constructiu) a la Societat de Caçadors perquè deixin el local que utilitzen als Hostalets, fruit d’un acord que va adoptar el ple fa anys. Així no es fan les coses. Una cosa és demanar explicacions i buscar solucions a les demandes de veïns propers al local (fet amb el que hi estem d’acord), així com regular-ne l’ús conjuntament. L’altra és enviar una missiva “amenaçant” com s’ha fet, enlloc d’intentar afavorir que les entitats del municipi (inclosa la Societat de Caçadors) funcionin. Amb aquesta forma de fer, els dos regidors del grup socialista – Movem Sant Martí no hi estem en cap cas d’acord. Novament, cal recordar que des del govern cal treballar per a tothom. A més, la carta de l’alcalde a la Societat de Caçadors no té cap efecte real. No és ni un decret, ni un acord de govern, perquè saben que en tot cas hauria de ser el ple el que revoqués un acord que va adoptar el ple.

Sobre el diàleg a la Bleda

Mentre hem estat al govern municipal hem respectat que fos el regidor d’urbanisme qui aparegués públicament sobre el tema de la Bleda. Com a regidors de govern preferíem deixar els partits a banda de l’acció municipal. Hem seguit però, internament, els avenços de la taula de treball. Vam aprovar la constitució de la taula de treball i els recursos municipals per tal que hi haguessin tècnics que fessin una proposta viable, legal i d’acord.

En aquest sentit, només canvia una cosa: ara com a grup municipal Socialista – Movem Sant Martí, a l’oposició, hi direm la nostra i contribuirem en positiu, perquè com diem sempre, la solució del conflicte no beneficiaria només als afectats de la reparcel·lació, sinó a tot el barri, que requereix actuacions molt necessàries. I què es el que diem? (1) Només des del diàleg és possible solucionar el conflicte. Per tant, qualsevol iniciativa encarada en aquest objectiu comptarà amb el nostre vot favorable. (2) Estem d’acord amb la necessitat de deixar en els tècnics les propostes de solucions tècniques. (3) Volem que s’expliqui que pràcticament no s’ha abordat, a hores d’ara, la negociació amb el departament d’Urbanisme de la Generalitat. No n’hi ha prou amb contractar tècnics i inhibir-se de l’acció política, ja que qualsevol proposta d’acord ha de ser a tres: Ajuntament, veïns i Urbanisme de la Generalitat, que ha d’avalar i aprovar qualsevol proposta. Tot allò que no tingui en compte això, por resultar en accions només per passar el temps. Posarem tot l’esforç possible per intentar que els acords siguin per aplicar-los, però demanem a l’alcalde que no esperi més i que exerceixi la responsabilitat de moure’s a Barcelona amb l’energia necessària perquè hi hagi una proposta d’acord efectiva.

Com a Sant Martí, a Catalunya cal que el diàleg i el respecte a la pluralitat tornin a ser la base de la convivència per a una Catalunya millor. Davant de l’èpica i el combat, demanem seny, acord, negociació i pacte. Perquè l’única alternativa al diàleg és l’enfrontament dels extrems. Cal responsabilitat i cintura per part dels representants polítics de Catalunya i d’Espanya. Que el diàleg mai deixi de ser la manera d’avançar, perquè a l’altra banda només tenim conseqüències que no volem viure. Entre confrontació o diàleg, triem diàleg sempre.