Manifest per la governabilitat i l’impuls de Sant Martí Sarroca

Els regidors Pere Cano i Albert Tort han presentat en roda de premsa el manifest per la governabilitat i l’impuls de Sant Martí Sarroca, expressant la necessitat d’un nou plantejament de govern pensant en el municipi i per evitar un últim any de legislatura inútil.

Pere Cano i Albert Tort, durant la roda de premsa

Manifest per la governabilitat i l’impuls de Sant Martí Sarroca

Sant Martí Sarroca requereix impuls de gestió en el dia a dia i projectes que cal encarar decididament en el darrer any de la legislatura actual. Perquè això succeeixi, l’Ajuntament necessita una major governabilitat i un lideratge que cerqui nous escenaris. Només amb un nou paradigma de govern que trenqui estereotips i construeixi aliances, per difícils que semblin, és possible un escenari de major governabilitat. Cal doncs buscar noves fórmules amb sentit de municipi.

El grup socialista – Movem Sant Martí sempre hem intentat cercar acords de governabilitat. De la mateixa manera, no ens hem aferrat al govern i hem fet passos al costat quan la tasca municipal s’ha desviat de l’eficiència necessària, dels acords locals i de la neutralitat institucional requerida en el Govern, com va passar darrerament. Però també cal tenir memòria i recordar que en anteriors legislatures, el nostre compromís per la governabilitat ha viscut greus incompliments d’acords en pactes de govern per part de CiU/PDeCAT. Malgrat tot, però, sempre hem apostat i volem seguir fent-ho, per treballar i defensar la governabilitat, cercant aliances pensant en el municipi i la seva gestió.

La situació actual de govern al municipi no pot, simplement, “anar passant” ni degradar-se més. Creiem que pertoca un nou acord que aglutini el millor de cadascú, més enllà de les diferències, i que pensi en enfocar el darrer any de legislatura amb força. Per una banda, estem observant un tancament de resistència del govern actual amb tres regidors (CUP i ERC) que no cerca estratègies d’ampliació de suports, que s’enroca en vulneracions plenàries incomprensibles i que no té l’energia suficient. Per altra banda, existeix una inflexibilitat estratègica del grup municipal de CiU/PDeCAT en qüestions de municipi. No ens podem permetre col·lectivament aquest bucle.

Ara bé, la cerca d’un nou paradigma no pot basar-se en errors del passat. No es pot confondre l’activitat del govern municipal amb una eina partidista per reforçar estratègies nacionals, ni tampoc desatendre la gestió diària necessària com a focus principal de la feina de l’Ajuntament. Però tampoc pot resultar en una repetició de les actituds que vam viure en anteriors legislatures de majoria absoluta de CiU (ara PDeCAT).

Qui vulgui treballar pel municipi, ha de sumar ara activament en un nou plantejament. No es pot perdre un any valuós de legislatura des de la resistència o des de l’enfrontament tacticista. Cal un govern el més ampli possible, recuperar normalitat institucional i impulsar un enfocament eficient en les tasques que requereix el dia a dia del municipi.

Per tot això, els membres del Grup Socialista – Movem Sant Martí parlem i parlarem amb tothom per impulsar un nou marc de governabilitat.

L’acord inicial d’aquesta legislatura ja contemplava que, en aquesta darrera etapa, el nostre grup (si no hagués estat pel trànsfuga d’ERC) assumiria el lideratge de l’Ajuntament. Creiem que ara cal exercir aquest lideratge.

Per desbloquejar la situació considerem imprescindible que fem possible un alcalde nou, nou de veritat, i un govern excepcional el més ampli possible, amb un mínim comú denominador: el municipi.

El marc de negociació que estableix el Grup Socialista – Movem Sant Martí és:

  • Cal formar un equip ampli de regidors que permeti treballar amb força suficient en el darrer any de legislatura.
  • Cal un compromís per impulsar projectes clau ja redactats com la biblioteca (amb finançament ja concedit a través de la Diputació), l’elaboració del projecte de centre de dia, la resolució a través del diàleg de conflictes urbanístics, les millores al conjunt monumental (amb els projectes ja redactats i amb finançament de fons europeus), l’impuls de l’urbanisme social al municipi (arranjaments, barreres arquitectòniques, senyalització de masies, ordenació d’espais, parcs,…), la cultura activa (presentant el pla d’acció cultural ja redactat i impulsant-lo), el foment de l’arribada de la fibra òptica, una millor gestió del compliment d’ordenances i noves accions de dinamització del municipi a nivell educatiu i social.
  • És necessari posar el focus en l’ordenament i la gestió rigorosa de la neteja, l’embelliment del poble i els barris, tenint com a prioritat el manteniment i el civisme.
  • El nou acord de governabilitat es basarà en un programa d’actuació concís i prèviament acordat, limitat al darrer any de legislatura.
  • Aquest programa d’actuació serà seguit i impulsat per tots els regidors i regidores de l’Ajuntament en comissions permanents quinzenals.